Sokan úgy gondolják, hogy a francia bencés szerzetes, Dom Pérignon, a XVII. században találta fel a pezsgőt. De az valójában egy egész évszázaddal korábban jelent meg Dél-Franciaországban. Minden habzóbor pezsgő, de csak egyesek büszkélkedhetnek a champagne névvel. A pezsgő csak akkor jogosult ennek a büszkén hangzó címnek a viselésére, ha az azonos nevű francia tartományban született. Az előállításához a methode champenoise módszert alkalmazzák, míg a habzóbor hagyományos eljárás során készül. Az exkluzív champagne Chardonnay-ból, Pinot Noir-ból és Pinot Meunier-ből készül, a habzóborok fajtaválasztéka viszont ettől sokkal szélesebb és változatosabb. Manapság számos ország állít elő habzóborokat, felhasználva mind a klasszikus fajtákat, mind azokat, amelyek csak a környéken elterjedtek. A helyi szőlő használata kibővíti a pezsgők körét, új és váratlan árnyalatokat vezet be. A hagyományok iránti hűség és a forradalmi bátorság kombinációja pedig lehetővé teszi, hogy a champagne hívei és kedvelői kellemes meglepetésekben részesüljenek.
